ויסות רגשי בכיתה א' – איך לעזור לילד להצליח רגשית וחברתית?
- Shirley Agami-Turjeman
- 5 בפבר׳
- זמן קריאה 3 דקות

הילד שלכם עולה לכיתה א' ומתקשה להתמודד עם תסכולים? ויסות רגשי הוא המפתח להצלחה בלימודים, בקשרים חברתיים ובמעבר קל לבית הספר. כך תעזרו לו לפתח את היכולת החשובה הזו!
המעבר לכיתה א' הוא רגע מרגש, אבל גם קצת מלחיץ – לילדים ולהורים כאחד. פתאום הילד נכנס למסגרת חדשה עם חוקים ברורים, פחות משחקים חופשיים, ודרישות גבוהות יותר לעצמאות. לצד הכתיבה והחשבון, אחד הדברים שהכי ישפיעו על ההסתגלות שלו הוא היכולת שלו להתמודד עם רגשות – לדעת להירגע כשהוא מתוסכל, לבקש עזרה במקום לבכות ולחזור להתרכז אחרי שמשהו לא הסתדר כמו שרצה.
למה כל כך חשוב לעזור לילד לפתח ויסות רגשי?
בואו נודה באמת – גם אנחנו כמבוגרים מתעצבנים כשמשהו לא הולך כמו שצריך. עכשיו תדמיינו ילד בן 6 שמנסה לצייר את האותיות הראשונות במחברת, והמורה אומרת לו להאט את הקצב כי הוא מקשקש יותר מדי. אם אין לו כלים להתמודד, הוא עלול להתחיל לבכות, לכעוס או פשוט להרים ידיים. זה בדיוק המקום שבו כלים לוויסות רגשי יכולים לעשות הבדל עצום.
איך אפשר לעזור לילד לווסת את הרגשות שלו?
לתת שם לרגשות – "מה אתה מרגיש עכשיו?" לפעמים כל מה שהילד צריך זה להבין מה קורה לו בפנים. במקום "למה אתה כועס?!", נסו להגיד: "נראה לי שאתה מתוסכל כי היה לך קשה עם המשימה. רוצה לנסות שוב או לקחת הפסקה קצרה?"
לתרגל פתרון בעיות – "מה היית עושה אחרת?" דמיינו מצב שבו הילד רב עם חבר כי לא הצליחו להסכים מי ישחק ראשון. במקום ישר לנזוף בו, נסו לשאול: "איך אפשר לפתור את זה אחרת? אולי בפעם הבאה תנסו לקבוע תור מראש?" תנו לו להיות חלק מהפתרון.
ללמד טכניקות הרגעה – "בוא ננסה לנשום יחד" לפני מבחן ראשון או משימה מלחיצה, למדו את הילד לקחת נשימה עמוקה ולספור עד ארבע בשאיפה ועד ארבע בנשיפה. ילדים שקולטים את זה מהר מגלים שזה קסם אמיתי להפגת מתח!
לחזק תחושת מסוגלות – "אתה יכול לבד!" אם הילד מתקשה לסגור את הרוכסן של הילקוט, זה מפתה לקפוץ ולעזור. אבל רגע! במקום זה, עודדו אותו לנסות שוב ואמרו: "אני יודע שזה קצת קשה, אבל אני בטוח שתצליח!" ככה מחזקים ביטחון עצמי. לקראת כיתה א' התחילו במשימות קטנות שיקדמו את העצמאות ותחושת המסוגלות של הילד. הצלחה במשימות קטנות משפיעה בצורה אדירה על היכולת של הילד להתמודד לבד בשטח כשאתם לא לידו.
להפוך את הפרידה לקלה יותר – "אני אחזור ממש מהר!" אם הילד מתקשה להיפרד בבוקר, אפשר לתרגל פרידות קצרות גם לפני תחילת השנה – למשל, להשאיר אותו אצל חבר או בחוג. זה נותן לו ביטחון לדעת שהפרידה היא זמנית ושאתם תמיד חוזרים.
להתמודד עם תחרותיות – "לא תמיד צריך להיות ראשון!" בקליניקה שלי אני פוגשת הרבה ילדים תחרותיים מאוד, שחשוב להם תמיד לסיים ראשונים ולהיות במרכז. לדוגמה, ילד שמצביע ראשון בשיעור אבל המורה בוחרת מישהו אחר – עלול להתפרץ או לכעוס. במקרים כאלה, אנחנו עובדים יחד על חיזוק הדימוי העצמי שלו, על היכולת לשאת תסכולים ולהבין שלפעמים צריך לחכות בסבלנות. תרגול קטן בבית, כמו משחקים שבהם הילד לומד להפסיד בכבוד, יכול לעזור לו לפתח גמישות מחשבתית שתשמש אותו בכיתה.
עקביות זה שם המשחק
ילדים לא לומדים לווסת רגשות ביום אחד. זה תהליך של ניסוי וטעייה, הרבה סבלנות, וחיזוק חיובי לאורך הדרך. ככל שתשקיעו בזה עכשיו, כך יהיה להם (ולכם!) הרבה יותר קל בכיתה א'.
📖 רוצים להעמיק עוד? בספר ההדרכה שלי "עולים לכיתה א' עם חוסן נפשי" תמצאו עוד כלים פרקטיים שיעזרו לכם ולילדכם לצלוח את המעבר לבית הספר בראש שקט.
כבר מאות הורים קראו את הספר, יישמו את הכלים והעניקו לילדיהם התחלה רגשית וחברתית בריאה לכיתה א'! במחיר מבצע מיוחד של 75 ₪ בלבד (במקום 88 ש"ח), אתם מקבלים את כל הידע שיעזור לכם להפוך את השנה הראשונה בבית הספר לרגועה ונעימה יותר.
Comments